Hoitovinkit

Mitä välineitä tarvitset kenkienhoitoon?

Suojasuihke suojaa kenkiäsi kosteudelta ja lialta, estää kuivumisraitojen synnyn ja lisää kenkiesi lämmöneristyskykyä. Kenkävoiteella (plankki) kirkastat väriä – voidetta on saatavana mm. mustana, ruskeana ja värittömänä. Irtolian voit harjata pois pehmeällä kenkäharjalla, mokkanahkaa varten on olemassa myös nk. mokkakumi

Mokan ja nupukin hoito

Suojaa mokka/nupukkikenkä suojasuihkeella sekä ennen käyttöönottoa että sen jälkeen säännöllisesti. Harjaa irtopöly kengästä aina käytön jälkeen sellaisella harjalla, jota ei ole käytetty kiillotetun pintanahan harjaamiseen – väriainetta saattaa tarttua! Jos tavallinen harja ei riitä, hanki mokkaharja tai -kumi. Vanhan ja kuluneen mokan herätät henkiin karkeammalla harjalla, esim. vanhalla, puhdistetulla tiskiharjalla. Hiontakumilla elvytät kuluneetkin kohdat.

Pintanahan hoito

Suojaa myös pintanahkainen kenkä suojasuihkeella tai -voiteella, ja puhdista kenkä aina käytön jälkeen pehmeällä harjalla tai rievulla. Säännöllisesti käytettynä kenkävoide tai -vaha säilyttää nahan kiillon ja pitää värisävyt kohdillaan.

Kiiltonahan hoito

Pyyhi kiiltonahkakenkä käytön jälkeen pehmeällä, kuivalla rievulla. Hoida pintaa kiiltonahalle tarkoitetulla voiteella – se on hellävaraisempaa, koska siinä on vähemmän liuottimia kuin tavallisessa kenkävoiteessa. Tavallinen, pehmeän nahan kenkävoide saattaa irrottaa kiiltävän kalvon nahan pinnasta tai himmentää sen.

Tekstiilikengän hoito

Harjaa irtolika käytön jälkeen pehmeällä harjalla, tahrat saat poistettua kosteutetulla rievulla. Myös tekstiilikenkä kannattaa suojata mokkakengän tapaan: ennen käyttöönottoa ja sen jälkeen säännöllisin väliajoin.

Suutari pidentää kenkiesi ikää

Oikein hoidettuna voit moninkertaistaa kenkiesi iän. Vie kenkäsi suutarille heti, kun huomaat pohjien tai korkolappujen kuluneen – myöhemmin niitä voi olla vaikea korjata siististi. Mikäli käytät nahkakenkiä myös kosteassa säässä, suutarin laittamat kumipohjat säästävät nahkaa ja pitävät jalkasi kuivempina. Suutari voi myös venyttää kenkääsi, mikäli se puristaa.

 

Slideshow Image 1 Slideshow Image 2