Vårdtips

Vilka redskap behövs för skovård?

Skyddsspray skyddar dina skor mot fukt och smuts, förhindrar uppkomsten av torkränder och ökar skornas värmeisolerings förmåga. Skoputs ger glans och krämen finns att få i svart, brun och färglös. Lös smuts kan du borsta bort med en mjuk skoborste, för mockaläder finns även ett sk. mockagummi.

Vård av mocka och nubuck

Skyda mocka/nubuckskorna med skyddsspray före ibruktagandet och regelbundet efter det. Borsta löst damm från skon efter varje användning med en borste, som inte använts till borstning av glansigt ytläder, färgämnet kan lossna! Om en vanlig borste inte räcker till, skaffa en mockaborste eller ett mockagummi. Gammal och sliten mocka vaknar till liv med en grövre borste, t.ex. en gammal diskborste. Med ett slipnings gummi återupplivar du slitna ställen.

Vård av narvläder

Skydda också skor av narvläder med skyddsspray eller -kräm och rengör skorna efter varje användning med en mjuk borste eller trasa. Regelbunden användning av skokräm eller -vax bibehåller glansen och håller färgtonerna i skick.

Vård av lackläder

Torka lackläderskorna med en mjuk och torr trasa efter användning. Vårda ytan med en kräm som är menad för lackläder, det är mer skonsamt eftersom den innehåller mindre lösningsmedel än vanlig skokräm. En vanlig skokräm menad för mjuk läder kan ta bort den blanka ytan eller göra den mörkare.

Vård av tekstilskor

Borsta bort lös smuts med en mjuk borste, fläckar får du bort med en fuktig trasa. Även en textil sko löns att inpregnera på samma sätt som mockaskor: före ibruktagandet och regelbundet efter det.

Skomakaren förlänger livslängden för dina skor

Hanterar du dina skor rätt, kan du förlänga livslängden för dina skor. Ta dina skor till skomakaren så fort du märker att dom är slitna. Det kan senare vara svårt att reparera skorna snyggt. Om du använder läderskor även i vått väder, sparar skomakarens gummisulor lädret och håller dina fötter torrare. Skomakaren kan även töja ut skon ifall den klämmer.

Slideshow Image 1 Slideshow Image 2